WARMTEPOMPEN

Lucht/lucht

een lucht-lucht warmtepomp is opgebouwd uit een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit trekt de lucht aan met een ventilator. Deze lucht wordt tot op de gewenste temperatuur gebracht met behulp van een koelgas, dat opgewarmd wordt door een compressor.

Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit, die met elkaar in verbinding staan:

– buitenunit: dit onderdeel van een lucht lucht warmtepomp zuigt de buitenlucht aan en zorgt voor de verwarming of koeling van de lucht. De unit kan op de grond, aan een muur of op een plat dak geplaatst worden.

– binnenunit: dit onderdeel van de lucht-lucht warmtepomp blaast de warme of koude lucht in de woning. Je kan kiezen voor een wand-, vloer- of plafondmodel. Je kan trouwens meerdere binnenunits koppelen aan dezelfde buitenunit.

Geothermie

Een geothermisch systeem maakt gebruik van een buizennetwerk in de grond om warmte uit de bodem te kunnen onttrekken. Afhankelijk van de ruimte die er is bij de woning, worden de buizen horizontaal of verticaal in de grond geplaatst

In de aardbodem is warmte aanwezig. Deze warmte komt zowel van de zon als van het magma dat zich diep in de aarde bevindt. Deze warmte noemen we geothermische warmte. Wanneer we nu een ondergronds buizennetwerk aanbrengen, kan deze geothermische warmte gebruikt worden om het water in het buizennetwerk te verwarmen. De temperatuur hiervan is echter nog niet hoog genoeg om de woning mee te kunnen verwarmen, vandaar dat de pomp met behulp van een compressor, verdamper en condensor, de temperatuur verder omhoog brengt. Met behulp van een warmtewisselaar wordt de warmte uiteindelijk afgegeven aan het centrale verwarmingssysteem in huis. De warmtepomp gebruikt voor dit proces een (geringe) hoeveelheid elektriciteit.

lucht/water

Een lucht-water warmtepomp zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor je sanitair of centrale verwarming. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele verwarmingsketel en maakt gebruik van aardgas of stookolie overbodig.

hybride

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een gasgestookte hoogrendementsketel. De samenstelling van het systeem hangt af van het type pomp maar bestaat doorgaans uit een buitenunit en een binnenunit waarin de warmtepomp is verwerkt. Deze worden gekoppeld aan de CV-ketel en een slimme thermostaat.

Bij een hybride systeem werken warmtepomp en CV-ketel samen bij het verwarmen van de woning en het sanitaire water. De ene keer zal de warmtepomp het meeste warmte leveren, de andere keer de CV-ketel. Dit is afhankelijk van de buitentemperatuur en de gevraagde hoeveelheid warmte.

Hoge temperatuur

Een hoog temperatuur (HT) warmtepomp is een lucht/water warmtepomp , die warm water aanmaakt tot wel 80˚C. Een standaard lucht/water warmtepomp maakt water warm tot 55˚C